Release Radar 01/05: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Ben Lukas Boysen – Mirage
De Berlijnse componist Ben Lukas Boysen houdt zich voornamelijk bezig met soundtracks, maar nu vond hij nog eens tijd voor een studioplaat – z’n derde. Sfeervolle voorsmaakjes ‘Medela’ en ‘Clarion’ doen likkebaarden; let vooral op de haarfijne productie. (Frederik J)

Caleb Landry Jones – The mother stone
De acteur die we vooral kennen van Twin Peaks en Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri levert op debuut ‘The mother stone’ een eclectische verzameling van geluiden af. Het album heeft veel weg van ‘The madcap laughs’ van Syd Barrett, een manische draaimolen van een circus dat op instorten staat. Single ‘Flag day/the mother stone’ laat je dat perfect voelen. (Frederik L)

Car Seat Headrest – Making a door less open
Op vijf jaar tijd stapte Will Toledo met Car Seat Headrest over van de vergetelheid op de achterbank naar het huis der afgevaardigden van de indierock, hoewel ze daar ondertussen ook al aardig aan hebben gesleuteld. Door de bemoeienis van EDM- en dance-invloeden van 1 Trait Danger, het zijprojectje van drummer Andrew Katz, klinkt ‘Making a door less open’ veel meer poppy en optimistisch, wat je volgens CSH-standaarden een serieuze tegenstelling zou kunnen noemen. Meer over die tegenstellingen lees je in de uitgebreide review. (Gertie)

Damien Jurado – What’s new, tomboy?
Damien Jurado’s derde album in drie jaar tijd gaat over de verschillende aspecten van het leven. Onder andere de liefde die hij bij zijn nieuwe vriendin vond en de dood van zijn dichte vriend Richard Swift komen op ‘What’s new, tomboy?’ aan bod. In het sobere en ingetogen album krijgt Jurado’s stem bewust een prominente plaats, zoals je op single ‘Alice Hyatt’ kan horen. (Frederik L)

Ghostpoet – I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep
Talk Talk, Gang Of Four, Serge Gainsbourg, … het zijn maar enkele grote namen waar Obaro Ejimiwe naar luisterde tijdens het schrijfproces van z’n vijfde album als Ghostpoet. Ook deze keer zijn het de poëtische teksten – en vooral de manier waarop ze worden gebracht – die de show stelen, ondersteund door uiterst verzorgde arrangementen die balanceren tussen alternatieve rock en elektronica. (Martijn)

Man Man – Dream hunting in the valley of the in​-between
Nog nooit had hij in een band gespeeld of muziek gemaakt, maar na het zien van de cult-klassieker ‘The Holy Mountain’ uit de jaren 70, wist Ryan Kattner – kopstuk van Man Man – het zeker : hij wilde muziek maken die even vreemd klonk als die film aanvoelde. Het betekende meteen de oprichting van Man Man. Ondertussen is dit gezelschap uit LA reeds toe aan z’n zesde plaat (de eerste voor Sub Pop) en het resultaat mag dan iets minder zot zijn dan hun eerste albums, zet je toch maar schrap voor een bevreemdende luisterervaring. (Martijn)

SUMI – SUMI
Cyriel Vandenabeele, bassist Mattias Geernaert en drummer Elias Devoldere speelden de jongste jaren al in enkele van de spannendste jonge Belgische bands, en als SUMI doen ze het voortaan ook als triootje. Dromerig, weids, mysterieus en groovy zijn maar enkele van de adjectieven die spontaan binnenschieten tijdens het luisteren naar dit zelfgetitelde debuut. Lees hier de uitgebreide recensie. (Mattias)